Warning: tempnam(): open_basedir restriction in effect. File(/tmp) is not within the allowed path(s): (/usr/home/fescamp.cat/:/home/fescamp.cat/:/usr/home/services/:/usr/share/php/) in /usr/home/fescamp.cat/web/15/wp-content/themes/hatch/functions.php on line 91

Warning: fopen(): Filename cannot be empty in /usr/home/fescamp.cat/web/15/wp-content/themes/hatch/functions.php on line 92

Warning: fwrite() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /usr/home/fescamp.cat/web/15/wp-content/themes/hatch/functions.php on line 93
Bases d’agents

Bases d’agents

FesCamp15. Convocatòria.

CONVOCATÒRIA D’AGENTS AL FESCAMP15

Festival d’Art, Comunitat i Medi Ambient de Sant Cugat del Vallès

 

“El desenvolupament sostenible és aquell que satisfà les necessitats de la generació present

sense comprometre la capacitat de les generacions futures per satisfer les seves pròpies necessitats.”

Comissió mundial sobre el medi ambient i el desenvolupament, 1988.

.

SOBRE EL FESCAMP

El FesCamp és un procés de treball comunitari que a través de les pràctiques artístiques col·laboratives promou la reflexió crítica sobre la ciutat difusa de Sant Cugat del Vallès des del punt de vista de la sostenibilitat i el medi ambient. Té com a objectiu identificar les mancances i oportunitats sostenibilistes del context periurbà, intensificar la cohesió veïnal i les relacions socials, als barris de Mira-sol, La Floresta i Les Planes i la Vila de Valldoreix. Tots ells són àmbits de Sant Cugat condicionats pel creixement residencial dispers i característics per la relació directa amb el mosaic agroforestal de la cara nord de la serra de Collserola.

Tot i la presència del corredor ecològic i l’esforç proteccionista, la pressió de la crisi immobiliària i el caràcter frontera d’aquest àmbit provoquen dificultats en la cohesió veïnal del teixit residencial; impactes diversos en els espais naturals afectant als boscos i als ecosistemes aquàtics; i una desconnexió i desconeixement progressiu del capital natural del lloc. Per aquests motius es fa necessari intervenir d’una forma creativa i sobretot transversal per aconseguir millores en la relació ciutadà-entorn i ciutadà-ciutadà i cercar solucions a les diverses problemàtiques detectades.

Els projectes del FesCamp es basen en el treball per parelles entre agent local i artista. En una primera convocatòria es presenten i seleccionen agents locals que proposen un tema relacionat amb els objectius del FesCamp. En una segona convocatòria es presenten els artistes escollint tema/agent i plantejant un projecte per desenvolupar aquest tema. Ambdós treballen conjuntament durant tres mesos per presentar el resultat del procés el dia del Festival (9 de maig de 2015).

La primera edició del FesCamp, centrada al barri de Mira-sol, es va desenvolupar des de gener fins a maig de 2014 culminant el 24 de maig de 2014. Es pot veure el documental del FesCamp14 a: http://youtu.be/RMSNGn8tRtw

.

BASES DE PARTICIPACIÓ PER A AGENTS

El FesCamp ofereix l’oportunitat a cada agent per desenvolupar un tema propi a través del treball d’un artista o col·lectiu artístic. La responsabilitat del procés de treball recau en l’artista, l’agent actua de col·laborador posant al servei el tema que li interessa explorar. El comissariat de FesCamp acompanya el procés de treball mitjançant tasques d’organització, difusió i mediació entre agent i artista, i posa els mitjans econòmics per a desenvolupar els processos de treball a través d’una dotació per cada artista seleccionat que desenvolupa un projecte.

A qui es dirigeix la proposta

Poden participar a la convocatòria d’agents les entitats locals com ara associacions, fundacions, col·lectius, plataformes, agrupacions, tots ells sempre i quan tinguin domicili a Sant Cugat del Vallès i mostrin la voluntat per presentar temes d’interès ambiental que puguin desenvolupar-se posteriorment a través del treball col·laboratiu amb un artista. També poden participar a la convocatòria els centres educatius de primària i secundària, centres oberts, centres cívics i institucions públiques ubicats a Mira-sol, Valldoreix, La Floresta o les Planes.

Temes a presentar per part dels agents

Els temes a presentar per part dels agents hauran d’abordar situacions o problemàtiques ambientals sorgides de la relació entre ciutat de baixa densitat i entorn natural. Es tracta de presentar temes de treball ambiental o casos d’estudi situats en un àmbit geogràfic concret que interessen o preocupen a l’agent i que se situïn a Mira-sol, Valldoreix, La Floresta o Les Planes. Aquests temes o situacions geogràfiques giraran entorn:

 • Els boscos i la seva relació amb la ciutat perifèrica (principalment la Serra de Collserola que limita amb els districtes de Sant Cugat del Vallès).
 • Les rieres, aqüífers i ecosistemes aquàtics que transcorren pels entorns naturals i arriben als districtes i zones urbanes.
 • Zones verdes urbanes amb especial interès natural per la presència d’arbrat significatiu i la seva relació de proximitat amb altres zones boscoses.
 • Els espais de producció alimentària (hortícoles, arbres fruiters, cereals) i la seva vinculació amb la lluita contra el malbaratament alimentari.
 • La fauna present als entorns urbans perifèrics i entorns naturals.
 • Les tensions provocades per la urbanització i canvis d’ús el sòl.
 • El cicle de l’aigua, la gestió dels residus, la flora urbana, la pèrdua d’espècies vegetals, la contaminació dels ecosistemes locals, entre d’altres temes vinculats amb la relació ciutat i entorn natural.

Un mateix agent pot presentar més d’un tema de treball o situacions geogràfiques. El tema ha de permetre poder-se desenvolupar a partir del treball col·laboratiu amb un artista, i serà l’artista qui proposi un projecte per explorar el tema en qüestió.

Criteris de selecció

Les propostes seran seleccionades per un jurat format per l’equip de comissariat del FesCamp, tres representants de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, i dos representants de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix. Es valorarà principalment la relació de cada tema presentat en relació amb els criteris i objectius següents:

 • Visibilitzar el patrimoni ambiental de Mira-sol, Valldoreix, La Floresta o Les Planes.
 • Revaloritzar el patrimoni natural local.
 • Despertar la reflexió respecte l’impacte ambiental de la vida als àmbits fronterers amb Collserola.
 • Activar mecanismes a l’abast de la ciutadania de protecció i millora dels entorns naturals boscosos i aquàtics
 • Difondre i potenciar la creació d’espais de producció alimentària.
 • Apropar la vida urbana a les diferents dimensions de la sostenibilitat ambiental.
 • Reflexionar sobre altres maneres de percebre el context periurbà.
 • Incentivar la interacció entre entitats i residents.

Es valorarà positivament que els agents tinguin vinculació amb Mira-sol, Valldoreix, La Floresta o Les Planes, ja sigui per que hi tinguin la seva seu o hi hagin desenvolupat activitats. Caldrà justificar aquesta vinculació a la sol·licitud presentada. Aquesta condició no significa en cap cas l’exclusió d’agents que no la compleixin.

Condicions de participació dels agents

La participació de cada agent comporta el compromís de:

Formar part del jurat de selecció d’artistes o col·lectius que desenvoluparan de col·laborativa el tema proposat per l’agent.

Implicar-se en el procés de treball amb l’artista que seleccioni el seu tema (acceptar un mínim de tres reunions amb l’artista i facilitar la comunicació amb aquest).

Participar amb un mínim de persones que formin part de l’entitat o centre educatiu.

Assistir a la jornada en procés del Festival FesCamp que es celebrarà el diumenge 19 d’abril de 2015 al llarg del matí a la Vila de Valldoreix amb les persones que s’han implicat en el projecte, en el cas que el projecte tingui com a tema o es desenvolupi en aquesta àrea geogràfica. Els projectes ubicats en la resta d’àries, també participaran en aquesta jornada en el cas que el projecte artístic així ho demani.

Assistir a la jornada final del Festival FesCamp que es celebrarà el dissabte 9 de maig de 2015 al llarg de tot el dia a Mira-sol amb les persones que s’han implicat en el projecte.

Difondre la seva participació al Festival FesCamp a través dels seus canals al llarg del procés de treball i els dies de celebració de jornades (19 d’abril i 9 de maig de 2015). Difondre la informació que l’equip de FesCamp publiqui a twitter i facebook, si l’agent disposa de comptes en aquestes xarxes socials.

La forma de col·laboració entre artistes i agents serà lliure en funció de l’objectiu de cada proposta. L’artista podrà especificar les trobades que convingui amb cada agent i l’equip de coordinació del FesCamp facilitarà el contacte entre ambdós.

Format d’entrega

Cal fer arribar un document via e-mail (fescamp@fescamp.cat) amb la informació següent:

 • Dades de contacte de l’agent (nom, telèfon, e-mail i direcció postal).
 • Vinculació amb Mira-sol, Valldoreix, La Floresta o Les Planes.
 • Nombre i noms de persones de l’entitat o centre que s’implicaran en el procés de treball. En cas de centres educatius especificar curs o cursos i nombre d’alumnes.
 • Escrit que defineixi les idees bàsiques del tema de treball o àmbit geogràfic propi, especificant els motius d’interès en el tema proposat i/o la ubicació de l’espai que el representa.

El format d’entrega és lliure i no pot superar les tres pàgines DIN-A4.

Terminis

Data límit d’entrega de propostes: 23 de novembre de 2014.

Data límit de resolució: 1 de desembre de 2014.

Altres dates d’interès

Convocatòria d’agents: del 20 d’octubre al 23 de novembre de2014.

Resolució de la convocatòria d’agents: del 24 de novembre a l’1 de desembre de 2014.

Convocatòria d’artistes: del 4 de desembre de 2014 al 25 de gener de 2015.

Resolució de la convocatòria d’artistes: del 26 al 2 de febrer de 2015.

Procés de treball col·laboratiu: del 9 de febrer al 9 de maig de 2015.

Jornada en procés FesCamp15: 19 d’abril de 2015 al llarg de tot el matí al Casal de Cultura de Valldoreix.

Jornada final FesCamp15: 9 de 2015 de maig al llarg de tot el dia al Casal Mira-sol.

Condicions generals

Les tasques d’organització material del procés de treball i el resultat final es duran a terme per part de l’artista. L’organització del FesCamp donarà suport en la reserva d’espais i mobiliari (espais interiors i exteriors del Casal Mira-sol, taules i cadires, material tècnic i altres).

El material documental generat serà compartit amb l’organització per a la seva difusió posterior en una publicació i enregistrament vídeo subjectes a les condicions de llicència Creative Commons (by-nc-sa), no permetent l’ús comercial de l’obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s’ha de fer amb una llicència igual a la que regula l’obra original.

Qualsevol dubte general o consulta en l’enviament contactar amb fescamp@fescamp.cat

Es pot trobar aquesta informació a la web del projecte FesCamp www.fescamp.cat

I als perfils del FesCamp a les xarxes socials:

https://www.facebook.com/pages/FesCamp/343070962521440

https://twitter.com/fescampfestival

La jornada en procés del FesCamp es celebrarà el diumenge 19 d’abril de 2015 durant tot el matí. Els projectes es situaran i presentaran a l’entorn del Casal de Cultura de Valldoreix (C/ Sant Albert 6, en la confluència amb el C/ Tibidabo – 08197 Sant Cugat del Vallès). Veure enllaç: https://goo.gl/maps/Quzir

La jornada final del FesCamp es celebrarà el dissabte 9 de maig de 2015 durant tot el dia. Els projectes es situaran i presentaran a l’entorn del Casal de Mira-sol (C/Mallorca 42 – 08195 Sant Cugat del Vallès). Veure enllaç: http://goo.gl/maps/5MOuw

Versió portable de les bases

Es pot descarregar una versió en format .pdf de les bases de convocatòria d’agents al FesCamp15 a través d’aquest enllaç