Warning: tempnam(): open_basedir restriction in effect. File(/tmp) is not within the allowed path(s): (/usr/home/fescamp.cat/:/home/fescamp.cat/:/usr/home/services/:/usr/share/php/) in /usr/home/fescamp.cat/web/15/wp-content/themes/hatch/functions.php on line 91

Warning: fopen(): Filename cannot be empty in /usr/home/fescamp.cat/web/15/wp-content/themes/hatch/functions.php on line 92

Warning: fwrite() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /usr/home/fescamp.cat/web/15/wp-content/themes/hatch/functions.php on line 93
Annex d’artistes

Annex d’artistes

ANNEX

CONVOCATÒRIA D’ARTISTES AL FESCAMP15

Festival d’Art, Comunitat i Medi Ambient de Sant Cugat del Vallès

Versió portable de l’Annex (pdf)

.

PROJECTE A

Temàtica

Dels banys col·lectius a la piscina pública

Agent local

AAVV Sant Joan de Mira-sol

Àmbit

Mira-sol

Col·lectiu implicat

El membres de la Junta de l’associació de veïns i altres persones vinculades a l’entitat.

Justificació de la proposta

Un dels darrers objectius de l’associació que, de sempre ha tingut un fort accent reivindicatiu, ha estat convèncer a l’Ajuntament del municipi de la necessitat de disposar al barri d’una zona lúdica-esportiva dotada d’una piscina coberta.

Cal recordar que a Mira-sol en el seu passat de barri d’estiueig ja estava present el lleure relacionat amb l’aigua, des de la bassa de Can Gatxet on s’hi anava a fer un refresc, fins a la piscina de Mas Gener on la gent es banyava amb l’aigua de la mina. Amb el pas del temps, les piscines privades s’han estès pel barri; tot i així, una piscina pública és una punt de trobada, un espai de salut i esport per totes les edats i per totes les èpoques de l’any, i, per tant, un equipament necessari des del punt de vista de l’entitat.

L’associació ha anat acumulant amb el temps força documentació de totes les accions empreses: mocions, cartes, projectes, etc. que no han arribat mai a bon port, unes vegades per falta d’interès per part de l’Ajuntament, altres per dificultats econòmiques de l’empresa a la que se li havia adjudicat el projecte.

Ara hi ha una nova via en la que es confia plenament, doncs s’està gestant un nou Pla especial urbanístic per iniciativa de l’Ajuntament.

Informació addicional

Es faciliten 5 fotografies històriques; 3 corresponents a l’antiga bassa i quiosc de refrescos de Can Gatxet; 1 corresponent a la piscina comunitària de Mas Gener; 1 corresponent a l’acció de reivindicació de la piscina pública esdevingut al Casal Mira-sol. I una ortofoto de 2012 de Mira-sol amb el futur espai de piscina i el bosc de Can Gatxet senyalats

https://www.dropbox.com/sh/hsi4tq3xurknp9d/AAD6-GAbCMBnwE10MRUxm2q4a?dl=0

 

PROJECTE B

Temàtica

La mobilitat sostenible al nostre barri

Agent local

Institut Leonardo da Vinci

http://www.iesleonardo.cat

Àmbit

Mira-sol

Col·lectiu implicat

El curs de 3r d’E.S.O. de l’institut, en el marc de les assignatures d’Educació per la ciutadania, Matemàtiques i Tecnologia. En total 90 alumnes aproximadament.

Justificació de la proposta

Des del seu inici l’Institut Leonardo da Vinci s’ha caracteritzat a nivell urbà per la seva posició allunyada dels barris residencials del municipi. El seu emplaçament comparteix veïnat amb el centre comercial “a l’americana” de Sant Cugat, amb centres de jardineria, discoteques i carpes musicals, instal·lacions esportives i polígons d’oficines, concessionaris i altres comerços; és a dir, amb espais pensats quasi exclusivament per ser freqüentats mitjançant l’ús del vehicle privat, i per tant també comunicats per vies dedicades a aquest mitjà.

Aquesta característica ha estat un motiu de preocupació i ha marcat el funcionament del centre, sempre pendent de les anades i vingudes d’autocars escolars fins el 2011, i ara molt lligat també a l’accés motoritzat, bé amb cotxes (40%), bé amb autobusos de línia (40%).

El fet és que la ubicació del Leonardo da Vinci i la via principal per arribar fins a aquest àmbit del municipi, la carretera de Rubí, dificulten enormement l’ús de la bicicleta i l’accés a peu; i per tant qualsevol millora en la línia de la sostenibilitat de la mobilitat generada pel centre. Tanmateix també és cert que està a punt d’acabar-se l’obertura d’un carril bici que comunicarà l’àrea de Mira-sol amb l’institut i facilitarà el transport sostenible de l’alumnat.

És per aquest motiu que es planteja aquesta temàtica al FesCamp, amb l’ànim de participar en un treball que faci reflexions a nivell d’impacte ecològic generat per una activitat bàsica per la societat –l’educació-, però també a nivell d’experiència quotidiana dels que accedim –vivim- diàriament en un entorn com el de l’Institut Leonardo da Vinci.

Informació addicional

Es facilita una ortofoto de 2014 de l’Institut Leonardo da Vinci i el seu entorn.

https://www.dropbox.com/sh/j5lkm9lqph1z4p2/AABaCGGpRD9Lg5VBl6K_pco0a?dl=0

.

PROJECTE C

Temàtica

Sostenibilitat i biodiversitat a l’hort formatiu de Mira-sol

Agent local

Pla de Transició al Treball Sant Cugat del Vallès

http://miralhort.wordpress.com/

Àmbit

Mira-sol

Col·lectiu implicat

Aquest any el pla de transició al treball consta de 14 alumnes d’entre 16 i 20 anys. Tots ells han decidit reenganxar-se a la formació a través d’aquest curs i tenen interès en l’agricultura. Per tant l’objectiu d’aquest any és assolir una experiència d’èxit tant a nivell formatiu com personal. Com a centre es pertany al grup de treball de sostenibilitat al llarg de la vida que treballa els horts escolars, entre altres aspectes relacionats amb l’agroecologia.

Justificació de la proposta

El Pla de Transició al Treball està ubicat al Casal Mira Sol des dels seus orígens ara fa 5 anys. Donada l’activitat docent del curs –principalment el viverisme i la jardineria- hem condicionat una part dels terrenys lliures de l’illa com a hort urbà. És un dels espais en els que s’imparteix la formació pràctica, a més d’utilitzar tot l’espai verd enjardinat que hi ha al voltant del Casal. Més enllà d’aquest vincle, el programa col·labora també amb l’Escola Catalunya amb un projecte d’aprenentatge i servei anomenat els Jardiners, en que els alumnes del PFI-PTT –una bona part dels quals són residents també al barri- fan de professors dels nens i nenes de P4 per tal d’introduir-los en l’agroecologia.

La temàtica proposada respon directament a necessitats del curs que es creu que es podrien resoldre o cobrir a partir de la col·laboració amb un projecte artístic del FesCamp.

Per una banda es planteja millorar la sostenibilitat de l’hort, tot aprenent a construir un hivernacle de la forma més ecològica possible i aprofitant els recursos propers i assequibles que hi ha a prop (com ara les canyes). Aquesta temàtica també seria aplicable a altres bio-construccions independents que proporcionessin un espai segur per poder guardar les eines o fer de petit magatzem.

Per l’altra, es planteja també ampliar la biodiversitat de l’hort i poder atreure insectes beneficiosos a l’hora de lluitar contra les plagues. Aquesta opció podria passar per la construcció d’un hotel per insectes.

En suma, qualsevol d’aquestes accions, o quelcom relacionat amb l’augment de la biodiversitat de l’hort o amb la integració o construcció sostenible d’estructures estables que ajudin a la millorar les possibilitats de treball a l’hort suposen oportunitats interessants per al curs.

Informació addicional

Es facilita una ortofoto de 2012 de Mira-sol amb l’hort formatiu del Casal Mira-sol senyalat.

https://www.dropbox.com/sh/slzi5odxbxc7agi/AABJ1QEbT36eirTz82lhP9_Ia?dl=0

.

PROJECTE D

Temàtica

El bosc comestible

Agent local

AAVV la Serreta Bosc d’en Saladrigues

http://laserreta-saladrigues.com/

Àmbit

Valldoreix

Col·lectiu implicat

Els membre de l’associació i, eventualment, altres veïns del barri.

Justificació de la proposta

Entre el barri de la Floresta i la Vila de Valldoreix s’ha configurat una anella d’aproximadament 5 km de longitud, que transcorre per zones verdes i pel propi Parc de Collserola. L’anella, per iniciativa de l’associació es compon per ara del Bosc Literari i del Bosc Naturalista; els Bosc comestible seria una tercera part de l’anella, malgrat no arribaria a tancar-la.

http://www.totsantcugat.cat/ca/notices/2012/12/hi-havia-una-vegada-una-zona-mal-cuidada-11261.php

http://www.cugat.cat/noticies/videos/101396

http://www.parcnaturalcollserola.cat/news/el-bosc-literari-de-la-serreta

El Bosc comestible tindria una longitud aproximada de 800 m. I compren una part relativament degradada de la riera Font d’en Saladrigues.

Els objectius d’aquest projecte serien:

–         La restauració d’un tros de riera degradat, de manera que pogués ser usat pels veïns.

–         Donar a conèixer diferents arbres, arbusts i plantes comestibles.

–         Produir aliments pels veïns i també pels animals.

–         Dinamitzar la participació dels veïns en donar forma al seu barri.

–         Apropar la natura al jovent.

Informació addicional

Es facilita una localització de Google Maps de la zona de l’anella verda.

https://goo.gl/maps/KyyQq

.

PROJECTE E

Temàtica

Av. del Baixador: de la línia d’alta tensió a un nou carrer per Valldoreix

Agent local

Escola Jaume Ferran i Clua

http://www.xtec.cat/ceipferraniclua/

Àmbit

Valldoreix

Col·lectiu implicat

Un total de 2 cursos de l’escola, i la Coordinació i equip de monitors del temps de migdia: 3rA (23 alumnes), 3rB (20 alumnes), 4tA (24 alumnes) i 4tB (24 alumnes). La col·laboració s’hauria de desenvolupar durant el temps que es disposa abans de l’hora de dinar (12:30-13:30).

Justificació de la proposta

El curs passat es van desenvolupar uns tallers amb els alumnes de 1r a 6è de primària, tot conscienciant als infants sobre el perill i riscos que suposa per Valldoreix i el seu veïnat tenir una línia d’alta tensió, i les seves corresponents torres elèctriques, al costat de les cases i carrers, i de les avantatges de la seva supressió.

El material generat havia d’anar destinat a una festa que s’havia de celebrar un cop estiguessin les torres desmuntades, però degut als endarreriments en el projecte aquesta festa no es va arribar a fer.

Tanmateix, les torres d’alta tensió a Valldoreix comencen a desaparèixer i això és un motiu de satisfacció per tots:

http://www.cugat.cat/noticies/societat/104651/comen%25E7a-el-desballestament-de-les-torres-d_alta-tensio-de-valldoreix

http://www.totsantcugat.cat/ca/notices/2014/10/les-torres-d-alta-tensio-a-valldoreix-van-desapareixent-24240.php

És per aquest motiu que des de l’Escola Jaume Ferran i Clua es planteja aprofundir en el que significarà per tots els veïns de Valldoreix aquesta desaparició en termes emocionals i de comunitat.

Informació addicional

Es facilita una ortofoto de 2014 de l’Avinguda del Baixador i diverses fotografies amb els treballs realitzats als tallers pels alumnes de l’escola: Un arbre dels desitjos, unes banderoles amb impressions i sentiments, un mural amb les expectatives del canvi, i uns hologrames amb la positivitat de la desaparició de les torres.

https://www.dropbox.com/sh/cc7j7enwuyzoblx/AABIM_PSpvjpuCu7aeSIPJfba?dl=0

.

PROJECTE F

Temàtica

Els carrers de la Floresta

Agent local

Coordinadora d’Entitats el Senglar Cultural de la Floresta

http://www.laflorestacultural.org/

Àmbit

La Floresta

Col·lectiu implicat

Els membres de les entitats culturals que integren la coordinadora.

Justificació de la proposta

La Floresta és un barri en estat de construcció permanent des de molts punts de vista. La comunitat de veïnes i veïns que l’habiten més tard o més d’hora acaben creant una relació especial amb el seu entorn, i no és aliè al fet que sigui un barri fusionat amb les muntanyes de Collserola. Sense aquesta simpatia mútua probablement part d’aquesta identitat no existiria, seria una altra.

La mirada sobre la qual es voldria cridar l’atenció té a veure amb una mirada urbanística sobre el barri, especialment una mirada sobre els seus carrers, el seus passatges, les seves escales i els seus camins. Per aquests espais hi han caminat milers i milers de persones des que es va fundar el barri, una fundació que es remunta a inicis del segle XX. Es pot dir que els carrers de la Floresta estan fets de milions de petjades, i que cada veïna i cada veí han contribuït a fer-los.

Ara hi ha un pla de millora del barri que contempla la pavimentació de molts d’aquests carrers, per això es pretén que d’una manera o una altra convisquin entre nosaltres el seu record i el reconeixement de les petjades de tots aquelles florestanes i florestans que abans que nosaltres van arrossegar els peus per aquests carrers.

Aquest és, doncs, el tema que es proposa a la convocatòria de FesCamp: Els carrers de la Floresta

Informació addicional

Es facilita una localització de Google Maps del barri de la Floresta.

https://goo.gl/maps/s3nd9

.

PROJECTE G

Temàtica

Urbà-Rural: la frontera entre la ciutat i l’espai agroforestal

Agent local

L’Ateneu Centre Cívic Sant Cugat

http://www.ateneu.cat/

Àmbit

Sant Cugat del Vallès (el conjunt de tots els àmbits)

Col·lectiu implicat

Es proposa que s’impliquin en el projecte una selecció de persones provinents de diferents activitats de l’entitat on el nexe comú sigui haver treballat la fotografia, a través de cursos, tallers, Joves Jubilats o la secció fotogràfica o haver participat en projectes de sensibilització ambiental com els de l’Ecoateneu o els desenvolupats per l’Espai de Lleure (Lleure Social per a persones amb Trastorn Mental Sever).

Justificació de la proposta

Recollir en imatges quin és l’estat i la situació actual dels espais llindar entre l’entramat urbà i els espais agrícoles o rurals de la ciutat. Aquest treball hauria de permetre fer-ne una diagnosi així com proposar accions futures per millorar-ne la convivència.

El terme municipal de Sant Cugat té una gran extensió i es troba en contacte amb grans zones agrícoles i forestals. Des de la Torre Negra a can Barba, passant pel centre, els districtes i Valldoreix, o la Guinardera i el turó de can Camps pel que fa a can Sant Joan i can Barata, els exemples de contacte entre natura i ciutat són molt nombrosos. Al nostre entendre és interessant fer el recull fotogràfic de com són a dia d’avui aquests passos i proposar-ne millores o accions per facilitar-hi l’accés i el gaudi per part de la ciutadania des de la informació, la cura i el respecte que es mereixen aquests espais.

Informació addicional

Es facilita una localització de Google Maps del front urbà de Sant Cugat que limita amb la Serra de Collserola.

https://goo.gl/maps/WePMk

.

Versió portable d’annex

Es pot descarregar una versió en format .pdf de l’Annex de la convocatòria d’artistes al FesCamp15 a través d’aquest enllaç